Kirjat - varputavi.com

Varpu Tavi
Title
Direkt zum Seiteninhalt

Kirjat

Varpu Tavi: Vaihdevuodet luonnollisesti
Varpu Tavi
Vaihdevuodet luonnollisesti
Docendo 2020

Naisen elämä 45-65-vuotiaana on hormonitoiminnan muutosten aikaa. Se on elämänvaihe, jossa lasten saantiin tarkoitettu keho muuttaa toimintaansa perusteellisesti. Näinä vuosina nainen saattaa kokea hiustenlähtöä, kuumia aaltoja ja unettomuutta. Hänellä voi olla keskittymisvaikeuksia, virtsatietulehduksia, sydämentykytyksiä ja vielä finnejä leuassakin. Häntä ehkä itkettää, kiukuttaa ja väsyttää – ja limakalvotkin ovat kuivat eikä seksi kiinnosta.

Nämä oireet eivät kaikki välttämättä mitenkään liity vaihdevuosiin vaan ovat ehkä seurausta liian kuluttavasta elämäntilanteesta. Kaikki naiset eivät oireile, eivätkä kaikkien oireet ole vaikeita, mutta osalla naisista oireet heikentävät elämänlaatua, jopa tuntuvasti. Vaihdevuosien ajasta ei kuitenkaan ole pakko kärsiä. On paljonkin, mitä nainen voi itse tehdä hormonaalisen tasapainonsa eteen.

Tässä kirjassa annetaan keinot oireiden vakavuuden arvioimiseen sekä työkalut niiden hoitamiseen. Valittavanasi on koko kirjo hormonikorvaushoidoista homeopatiaan, aromaterapiasta ayurvedaan ja joogaan, meditoinnista ja mindfulnessista fytoterapiaan sekä kiinalaiseen lääketieteeseen ja qigongiin. Täydentävät hoidot esitellään terveysantropologian näkökulmasta uusimpaan tutkimusnäyttöön perustuen.

Vaihdevuodet ovat mahdollisuuksien aikaa: voit rohkeasti olla itsenäinen valinnoissasi – ja ennen kaikkea voit hyvällä omallatunnolla ottaa aikaa itseäsi ja omaa hyvinvointiasi varten. Jokaisella naisella on oikeus ja vapaus valita itselleen sopivimmat keinot tavoitella hormonitasapainoa. Ole itseäsi kohtaan lempeä ja valitse viisaasti!


Varpu Tavi ja Riitta Lahtonen
Muistisairaan selviytymisopas
Docendo 2019

Muistisairaus koskettaa tavalla tai toisella useimpia meistä. Kuka sairastuu itse, kenellä läheinen tai ystävä. Muistisairaus pelottaa ja ahdistaa niin sairastunutta kuin hänen omaisiaankin.

Mitä muistisairausdiagnoosi tarkoittaa? Miten sairaus etenee? Voiko Alzheimeria ennaltaehkäistä tai sen kehitystä hidastaa ruokavaliolla ja elämäntavoilla? Miten muistisairauksia voidaan hoitaa lääketieteen keinoin? Mistä täydentävistä hoidoista saattaa olla apua? Mistä voi saada apua käytännön kysymyksissä? Miten yhteiskunta tukee muistisairaan hoitoa? Mitä turvalaitteita on olemassa? Mitä laki sanoo muistisairaan itsemääräämisoikeudesta ja asioiden hoidosta? Miten kotihoito toteutetaan? Milloin palveluasuminen tulee ajankohtaiseksi? Miten omaishoitajan jaksamisesta voi huolehtia? Mikä on muistisairaan todellisuus? Miten suhtautua harhoihin ja toistuviin tarinoihin? Mitä sitten, kun muistisairas ei enää tunnista omia perheenjäseniään?

Tämä ensimmäinen suomalainen, kansantajuinen opas muistisairauksista vastaa kaikkiin näihin kysymyksiin ja vielä moniin muihinkin. Kirja on tuhti tietopaketti ja käsikirja kaikista muistisairauksiin liittyvistä asioista. Kirja osoittaa, että muistisairaus ei merkitse mielekkään ja arvokkaan elämän loppumista, vaan elämä voi olla merkityksellistä ja turvallista muistisairaanakin.


Minä plus size
Varpu Tavi ja Marjaana Lehtinen
Minä, plus size
Docendo 2018

Vuonna 2012 Marjaana Lehtinen havahtui siihen, ettei 170-kiloisena enää kyennyt säntäämään pikkupoikansa perään tämän joutuessa vaaratilanteeseen. Se oli lopullinen sysäys aiemmalle ikuiselle maanantaidieettien aloittajalle, jonka dieetit olivat päättyneet viimeistään tiistaina.

Hän aloitti sairaalan laihdutusryhmässä, ja jatkoi sitkeästi vuosien urakkaansa. Hän ryhtyi harrastamaan liikuntaa, ensin varovaisesti kävellen. 130-kiloisena hän rohkaistui kuntosalille ja löysi oman mielilajinsa. Kaiken kaikkiaan hän pudotti 80 kiloa ja 9 kokonumeroa. Ne kilot ovat myös pysyneet poissa.

Vuonna 2017 Marjaanasta tuli Suomen ensimmäinen Miss Plus Size Finland. Hän toimii nykyisin pluskoon mallina ja kehopositiivisuuden puolestapuhujana. Hän myöntää ennen kuvitelleensa, että elämä olisi onnellisempaa ja menestyksekkäämpää hoikkana. Elämänmuutoksen myötä hän oppi ymmärtämään, että hyväksymällä oman keskeneräisyytensä, hän on iloisempi ja itsevarmempi kuin koskaan. Painoindeksillä mitattuna hän on edelleenkin ylipainoinen, mutta sillä ei enää ole hänelle mitään merkitystä, sillä hän voi henkisesti ja fyysisesti paremmin kuin koskaan.

Hänen sanomansa on: elämänmuutoksesta tulee pysyvä, kun teet sen itseäsi kuunnellen sekä ennen kaikkea kehoasi ja omaa ainutlaatuisuuttasi rakastaen! Lue Marjaanan tiestä plusmalliseksi kauneusikoniksi. Tähän pääseminen on vaatinut hikeä ja kyyneleitä ja ennen kaikkea armeliaisuutta omaa itseä kohtaan.


Varpu Tavi ja Anna Sillanpää
Koko naisen terveys
Gummerus 2015, myös E-kirjana

Naisen elimistö joutuu elämänsä aikana sopeutumaan monenlaisiin muutoksiin. Terveys on hyvin kokonaisvaltaista, ja elimistön oireiluihin on usein hormonaalinen tai elämäntapoihin liittyvä syy, johon voi löytää helpotusta ravinnosta, liikunnasta ja oikeasta hoidosta.

Koko naisen terveys -kirjassa on läsnä naisen koko elinkaari murrosiästä vanhuuteen. Koululääketiede ja täydentävä lääketiede eivät sulje toisiaan pois vaan sananmukaisesti täydentävät toisiaan.

Kirjasta löytyvin keinoin voi tehokkaasti hoitaa lieviä oireita itse tai täydentää lääkärin antamia hoitoja.


Varpu Tavi
Suola ja terveys
my.book 2014, E-kirja

Nykyiselle länsimaiselle suolankäytölle ei juurikaan löydy esikuvaa ihmisen esihistoriasta. Luonnonkansat saivat ruoastaan keskimäärin 0,5 grammaa suolaa päivässä, suomalaiset nykyisin 7-9 grammaa. Päivittäisestä suolasta 75-80 % tulee elintarvikkeista piilosuolana, siksi meillä ei tavallisesti ole todenmukaista käsitystä suolankulutuksestamme.

Suolan syntilista on pitkä. Natriumin liikasaanti aiheuttaa turvotusta, koska natrium sitoo itseensä elimistössä vettä. Turvotus lisää sydämen työmäärää ja nostaa verenpainetta. Runsas suolan käyttö lisää myös kalsiumin eritystä virtsaan ja siten mahdollisesti altistaa osteoporoosille. Lisäksi se saattaa lisätä mahasyövän riskiä.

Lue, mitä puolueeton tutkimustieto kertoo kovasti mainostettujen erikoissuolojen todellisesta ravintoainesisällöstä; miten saat natriumin ja kaliumin saantisi parempaan tasapainoon, kuten se oli metsästäjä-keräilijillä, miten syöt vähäsuolaista ja samaan aikaan maukasta ruokaa.


Varpu Tavi ja Anna Sillanpää
Pätkäpaasto – 5:2, rasvapaasto ja 15 muuta tehokasta tapaa laihtua
Gummerus 2014, myös E-kirjana

Pätkäpaasto poikkeaa perinteisestä paastosta siten, että siinä nimensä mukaisesti paastotaan lyhyitä ajanjaksoja eli pätkissä. Pätkäpaaston voi toteuttaa useilla eri tavoilla, joista suosittu 5:2-dieetti on yksi vaihtoehto. Tässä kirjassa esitellään se ja kaikki muutkin pätkäpaastomenetelmät.  

Paastoamista perustellaan terveyden edistämisellä ja kehon puhdistamisella, mutta huonosti toteutettuna se voi tehdä jopa hallaa terveydelle. Fiksusti toteutetulla paastolla terveydentila kohenee, ja kokeneitten paastoajien mukaan samalla poistuu myös henkisiä kuona-aineita. Paaston avulla on mahdollista vapautua ruoka-addiktioista ja tapasyömisen kahleista.

Tämä kirja opastaa terveelliseen pätkäpaastoon: lue mikä sopii juuri sinulle.


Varpu Tavi ja Reijo Laatikainen
Rasvoilla terveyttä ja kauneutta
my.book 2013, E-kirja

Viime vuodet Suomessa on käyty rasvasotaa. Reijo Laatikaisen ja Varpu Tavin mielestä on jo rasvarauhan aika. Olemassaolevan laajan tutkimusaineiston perusteella molemmat sodan osapuolet ovat sekä oikeassa että väärässä.

Kirjoittajat toteavat: ”Olemme tätä kirjaa kirjoittaessamme pysyneet tiukasti siinä, mitä tämänhetkisestä tutkimustiedosta voi päätellä. Pyrkimyksemme on ollut selvittää asia mahdollisimman neutraalisti, ilman että kummallakaan meistä olisi ollut valmista agendaa, jota pitäisi julistaa.”

Kirjassa käydään läpi, mitä uusin tutkimustieto on osoittanut erilaisten rasvojen terveysvaikutuksista. Lisäksi kirjassa on Varpu Tavin terveellisiä ja kaunistavia rasvasekoitusohjeita sekä Reijo Laatikaisen syventävät rasvaopinnot eli rasvankäyttöohjeita eri sairauksissa.


Varpu Tavi ja Hanna Markuksela
Aidon kauneuden metsästäjät
my.book 2013, E-kirja

Kaikenikäiset naiset ovat nykykulttuurissa hyvin alttiita minä- ja kehonkuvan häiriöille, jotka pahimmillaan johtavat itsetuhoiseen käyttäytymiseen ja syömishäiriöihin. Ulkonäköpaineet vain kovenevat koko ajan, ja standardikauneudesta poikkeavia pilkataan yhä armottomammin.

Aidon kauneuden metsästäjät kertoo puoli vuotta kestäneestä projektista, jossa kahdeksaa naista valmennettiin terveempään, kauniimpaan ja itsetuntoisempaan elämään. Projektin päämääränä oli rakentaa positiivisia malleja, työkaluja ja toimintatapoja, joilla minä- ja kehonkuvan vääristymiin voidaan puuttua jo ennen kuin tilanne riistäytyy pahemmaksi. Tavoitteena oli naisten terveen kehonkuvan löytäminen ja pysyvien terveystapojen omaksuminen. Jokaisella naisella on oikeus toteutua omana itsenään, itsensä näköisesti ja kokoisesti.

Terveet elämäntavat vahvistavat itseluottamusta ja parantavat ulkonäköä, mutta niiden tarkoitus ei ole lisätä pakkomielteistä ahdistusta. Rennommalla otteella ruokavalioon ja liikuntaan, ja ennen kaikkea armollisemmalla suhtautumisella omaan itseen, saavutetaan parempia tuloksia niin henkisesti kuin fyysisestikin.

Tämä kirja on raportti projektistamme ja samalla opas kaikille teille, jotka haluatte löytää piilevän kauneutenne ja energisen elämäntavan.


Varpu Tavi
Villiinny kaupunkiviljelijäksi - Lähiruokaa tosi läheltä
Gummerus 2013

Ruoan teollinen massatuotanto on johtanut siihen, että vaikka olemme vauraampia kuin koskaan, syömme vähäravinteista ruokaa. Lihomme ja sairastumme elintasosairauksiin, koska emme saa tarvittavia ravinteita. Olemme vieraantuneet luonnosta ja ruoan alkuperästä; pian lapset eivät tiedä miltä näyttää jalostamaton, vasta maasta nostettu peruna.

Yksi keino parantaa ruoan laatua on ryhtyä viljelemään kotona. Kaupunkiviljely tuo puhtaan ruoan kaikkien ulottuville. Uusilla viljelytekniikoilla voi pienissäkin tiloissa saada hyvän sadon, ja ennen kaikkea maukkaampia ja ravinteikkaampia kasviksia.

Kirja kertoo kaupunkiviljelyn filosofiasta innostavalla, maanläheisellä tavalla ja neuvoo käytännön konstit. Kuka tahansa oppii viljelemään suosikkivihanneksensa – vaikkapa katolla tai kellarissa. Kirjassa on myös vinkkejä kasvisten käytöstä kulinaarisessa terveydenhoidossa.


Varpu Tavi ja Hanna Markuksela
Aknesta voi parantua!
my.book 2013, E-kirja

Aknen perimmäistä syytä ei tiedetä, mutta on löydetty paljon siihen vaikuttavia tekijöitä. Akne ja etenkin sen lievimmät muodot ovat lisääntyneet viime vuosina. Länsimaissa nuorista jopa 95 prosenttia kärsii aknesta ja 25-vuotiaistakin noin puolella on iho-oireita.

Akne on ihon talirauhasten sairaus, jonka taustalla ovat perintötekijöiden ohella hormonit, ihon bakteerikannan epätasapaino sekä tulehdusalttiuden lisääntyminen. Vuosikymmenien ajan akne yhdistettiin rasvaiseen ihotyyppiin, mutta talirauhasten tuottama öljy eli tali ei ole aknen syy, vaan talirauhanen tulehduspesäkkeenä. Aknea voivat aiheuttaa myös jotkin lääkkeet, kloori ja öljy.

Muutama tutkimus viittaa siihen, että länsimainen ruokavalio altistaa akneen: sokeri, valkoiset vehnäjauhot ja roskaruoka sekä mahdollisesti ympäristöhormonit ovat yksi syy akneongelman pahenemiseen. Myös stressi saattaa vaikuttaa aknen puhkeamiseen. Akneen liittyy aina elimistön pitkäaikainen tulehdustila. Siksi on johdonmukaista yhdistää tulehdusreaktiota rauhoittava ruokavalio ja ravintolisät aknen hoitoon. Parhaimmillaan kokonaisvaltainen lähestymistapa on hyvistä elämäntavoista koostuva hoito-ohjelma, joka edistää ihon kunnon ohella koko kehon terveyttä ja mielen hyvinvointia.

Aknesta on täysin mahdollista päästä eroon. Se ei tapahdu yhdessä yössä, vaan se vaatii huomion kiinnittämistä elämäntapoihin. Mutta se on mahdollista!


Varpu Tavi
Teholaihtuminen – Hyppynarukuuri ja 100 muuta keinoa
Gummerus 2013, myös E-kirjana

95 % laihduttajista epäonnistuu. Kirjassa kerrotaan, mikä meitä läskiinnyttää, ja siinä annetaan työkalut, joita käyttämällä sinäkin pääset onnistujien joukkoon. Tässä kirjassa ei karpata eikä noudateta muitakaan muotidieettejä, vaan tarjotaan perusohjeet jokaiselle laihtujalle ruokavaliosta riippumatta.

Positiiviseen, helppolukuiseen oppaaseen on koottu kaikki, mitä laihduttajan tulee tietää: millä keinoin epäonnistut, millä onnistut. Kirjan ensimmäisessä osassa on 100 erilaista konstia, joiden avulla siirrytään laihtujan elämäntapaan: Erota oikea nälkä ja tunnenälkä. Lue pakkausselosteet. Tee eväät. Syö ravinteikkaasti. Vältä ympäristöhormoneja, makeutusaineita ja aromivahventeita. Rakasta itseäsi, älä kerää suojapanssaria ympärillesi. Tunnista unelmien tuhoajat ja muut energian syöjät. Ole tietoisesti läsnä ja elä tässä ja nyt. Ruoki onnellisuutta.


Varpu Tavi
Maanantaisoturin dieetti
Tammi 2012, saatavissa enää vain Varpulta

Kasvava joukko ihmisiä on kyllästynyt kaikkialla tarjolla olevaan mauttomaan bulkkiruokaan, ravinteettomiin, lisäaineita viliseviin eineksiin; he ovat kyllästyneet säkkimäiseen oloonsa, väsymykseen ja masennukseen.

Kirja on vastaus kaikille heille: siirtykää syömään siten kuin ihmisen alun perin on tarkoitettu ruokailevan! Siirtykää syömään oikeaa, lähellä tuotettua, monipuolista, täysiarvoista, ravinteikasta - ja ennen kaikkea maukasta ruokaa.

Maanantaisoturin dieetti, jossa ikiaikainen metsästäjä-keräilijän ruokavalio siirtyy nykyaikaan, sopii niin kaikkiruokaisille kuin kasvissyöjille tai karppaajille. Wholefood-trendi leviää maailmalla; Amerikassa laajenee oikean ruoan kauppaketju yhä useampiin kaupunkeihin, Ruotsissa opettelevat nuoret miehet leipomaan täysjyväleipää hapanjuureen, ja Suomessa yhä useampi kuluttaja valitsee luomua.


Varpu Tavi ja Kukka Laakso
Maanantaisoturit
my.book 2011, saatavissa enää vain E-kirjana

Ensi maanantai on nyt! Oletko ajatellut muuttaa ruokavaliosi terveellisemmäksi ja vähemmän hiilihydraatteja sisältäväksi? Ehkä haluat laihtua, treenata ja olla hyvässä kunnossa? Oletko tehnyt päätöksen joskus ennenkin? Aloittanut uudestaan maanantaista toiseen? Se loppuu nyt.

Maanantaisoturit on opas kaikille, jotka aloittavat terveellisen elämän ja haluavat jatkaa tästä ikuisuuteen. Kirja antaa käytännölliset ohjeet ruokavaliomuutokseen ja klassiseen kahvakuulaharjoitteluun, mutta sen lisäksi se antaa paljon muutakin. Maanantaisoturit kertoo kurittomuudesta ja kurinalaisuudesta. Ehdottomuudesta, armosta, aitoudesta ja valheesta. Bataatista, piimästä, hampurilaisista, meijerivoista ja magnesiumista. Suurista liikkeistä, kahvakuulista, hiekkasäkeistä, tempauksista, työnnöistä, voimasta ja vakiopaheista. Kateudesta, laiskuudesta, itsepetoksesta ja turhamaisuudesta.

Tutustu Maanantaisoturin ruokavalioon, smoothie-ohjeisiin ja old school -treenivälineisiin! Maanantaisoturi voi olla kuka tahansa 10-100-vuotias, joka tietää että koskaan ei ole liian aikaista eikä liian myöhäistä. Maanantaisoturi aloittaa tänään. Hän valitsee valon, voiman ja terveyden. Huvin ja urheilun vuoksi!


Varpu Tavi ja Kikka Lehtonen
Laihdu! Herkutellen ja pysyvästi
my.book 2010, saatavissa Varpulta sekä E-kirjana

Jokainen meistä kai haluaisi oman elämänsä filmitähdeksi, mutta sellaisen kehontunteen ja itseluottamuksen saavuttaminen tuntuu silkalta utopialta. Mahassa on läskiä, reisissä selluliittiä ja vyötärökin on kadonnut. Laihtua pitäisi. Aika paljonkin, jos rehellisiä ollaan…

Myös Kikka Lehtonen oli vuoden 2009 alussa samassa tilanteessa. Tässä kirjassa seurataan, kuinka Kikan elämäntapamuutos sujui, ja mitä muuta vuoden aikana tapahtui kuin se, että hän pudotti 20 kg painostaan. Kilojen pudottaminen tilapäisesti onnistuu melkein millä tahansa kitudieetillä. Mutta kymmenien kilojen pysyvä karistaminen on taitolaji. Kun pudotettavia kiloja on paljon, ei kestävään laihtumiseen riitä enää yksi ainoa konsti. Silloin tarvitaan selkeä kokonaisnäkemys, jotta isot linjat elämäntavoissa saadaan kuntoon - sekä nippu pienempiä keinoja, jotka auttavat elämäntapojen korjauksessa.

Kirjasta löydät sekä tarvittavan kokonaisnäkemyksen että kaikki ne apukeinot, joiden avulla sinäkin onnistut!


Varpu Tavi ja Anja Huovinen
Hormoniharmoniaa ruokavalion ja joogan keinoin
my.book 2010, tilaamalla kirjakaupoista, Bookysta sekä E-kirjana

Naisen elämä ei ole pelkkää estrogeeniä. Se on myös insuliinia, kortisolia, adrenaliinia, keltarauhashormonia ja testosteronia.

Hormonitoimintaa voi luonnonmukaisesti tasapainottaa ruokavaliolla, yrttihoidoilla sekä munasarjojen ja kilpirauhasen toimintaa aktivoivilla joogaharjoituksilla. Hektinen elämäntapamme, stressi ja virheellisesti painottunut ruokavalio sekä ympäristöestrogeenit sotkevat naisen hormonitoimintaa usein hyvinkin perusteellisesti. Siksi podemme unettomuutta, hermostuneisuutta, lapsettomuutta PMS- ja vaihdevuosioireita.

Tässä kirjassa neuvotaan, miten voit saavuttaa hormonaalisen tasapainon ilman synteettisiä hormonikorvaushoitoja ja elää luonnollisesti sellaisena naisena kuin sinä olet.


Varpu Tavi ja Ikka Salmenkaita
Laihdu ilman nälkää
my.book 2009, 3. kokonaan uudistettu painos, saatavissa vain Bookysta

Hiilihydraattitietoisessa ruokavaliossa ei ole kyse muotidieetistä, vaan sillä pyritään pysyvään elämäntapojen muutokseen. Tärkkelystä ja sokeria päivittäisen syömisen vähentäminen auttaa painonhallinnassa ja parantaa terveydentilaa aiheuttamatta jatkuvaa nälkää.

Laihdu ilman nälkää on ainutlaatuinen perusteos hiilihydraattitietoisista ruokavalioista, joiden suosio on viime vuosina kasvanut räjähdysmäisesti. Miljoonat ihmiset ympäri maailmaa ovat löytäneet niistä avun paino- ja terveysongelmiinsa.

Tässä kirjassa esitellään 13 hiilihydraattitietoista dieettiä sekä perustellaan kunkin dieetin vahvuudet ja heikkoudet. Kirjassa annetaan myös käytännön ohjeet hiilihydraattitietoisen ruokavalion noudattamiseen. Kirjan luettuasi tiedät, kuinka lihomismekanismi toimii, miten saatat olla sotkenut hormonitoimintasi väärillä ruokavalinnoilla sekä sen, kuinka voit elää ja herkutella ilman syyllisyydentuntoja - ja samalla kroppaasi hellien.


Varpu Tavi
Laihdu! Helposti, hiilihydraattitietoisesti, hyväntuulisesti
my.book 2009, 2. painos 2010, saatavissa vain Varpulta

Suositun Laihdu ilman nälkää -kirjasarjan ideoija ja pääkirjoittaja Varpu Tavi on koonnut yksien kansien väliin käytännöllisen oppaan hiilihydraattitietoiseen laihduttamiseen.

Haaveiletko mielessäsi salaa, miltä näyttäisit hoikempana, hyvännäköisempänä, hyväkuntoisempana - ja kateellisten ihailemana? Kirja ylipainoisille, syömishäiriöisille, ikuisessa laihdutuskierteessä oleville, vatsalaukun ohitus- tai pantaleikkausta harkitseville, aikuistyypin diabeetikoille, huonoista kolesteroliarvoista kärsiville, epämääräisistä vatsavaivoista ja energian puutteesta kärsiville, juhlakauden jälkeisiä muutamia lisäkiloja pudottaville ja parempaa terveyttä tavoitteleville normaalipainoisille.

Vasta-alkajan opas hiilihydraattitietoisen ruokavalion aloittamiseen, ilman monimutkaisia tieteellisiä selityksiä.


Varpu Tavi ja Leena Hausbrandt
Nainen parasta vuosikertaa
Teos 2007, loppuunmyyty

Tämän kirjan tarkoitus on antaa naisille eväät valistuneiden ja itsenäisten valintojen tekemiseen vaihdevuosien tullessa ajankohtaisiksi – sekä valaa rohkeutta ja itseluottamusta uskoa omaan intuitioon hormonihäiriöitten hoitamisessa.

Lukemattomat naiset alkavat oireilla hormonaalisesti jopa jo ennen neljääkymmentä ikävuottaan. Mitä lähemmäs vaihdevuosia mennään, sitä voimakkaammaksi oireilu saattaa käydä. Kuumat aallot, öiset hikoilukohtaukset ja mielialan vaihtelut aiheuttavat hämmennystä: nainen voi menettää paitsi yöunensa myös itseluottamuksensa.

Perinteinen lääketiede suosittelee naisille tavallisesti synteettisiä hormonikorvaushoitoja tai kirurgisia toimenpiteitä, vaikka useimmat hormonaaliset epätasapainon tilat ovat korjattavissa elämäntapamuutoksilla. Hormoneihin voi vaikuttaa ruokavaliolla ja harrastamalla liikuntaa säännöllisesti. Mikäli oireet eivät tasaannu elämäntapamuutoksilla ja luontaishoidoilla, vaihtoehtoina ovat myös luonnolliset hormonikorvaushoidot, joista Suomessa on tähän asti kerrottu aivan liian vähän. Synteettisten hormonihoitojen ja kirurgian pitäisi olla viimeiset oireiden hoitokeinot.

Nainen parasta vuosikertaa -kirjan mukaan tasapainoinen terveyskäsitys ja parannustaito ottavat huomioon paitsi tieteellisen myös kokemusperäisen ja tunteellisen tiedon – hyvä terveydentila voidaan saavuttaa vain kun otetaan huomioon ihminen kokonaisuutena.


Varpu Tavi, Anja Nystén, Toomas Tohikorpi
Laihdu ilman nälkää – juhli hiilihydraattitietoisesti
Teos 2006, loppuunmyyty

Laihduttajien keskustelupalstat tulvivat viestejä, joissa itketään repsahduksia ja pohditaan, onko koko laihdutuskuuri nyt mennyt hukkaan. Useimmille laihduttajille muodostuvat kompastuskiviksi joulu, perhejuhlat tai juhliminen ravintolassa viikonloppuna. Näin ei tarvitse olla. Koko noidankehä perustuu virheelliseen tapaan laihduttaa, virheelliseen tapaan asennoitua omaan dieettiinsä ja virheelliseen käsitykseen juhlimisesta.Virheellinen tapa laihduttaa on tehdä se liian vähillä rasvoilla ja proteiineilla.

Vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattamalla ihmisen luontaiset kylläisyysmekanismit sen sijaan alkavat toimia ja ahmimistarve katoaa.Virheellinen tapa asennoitua omaan dieettiinsä tarkoittaa liiallista ankaruutta ja täydellisyyden tavoittelua. Sen sijaan kun on joustava dieettinsä kanssa ja armelias itselleen, on kaikki mahdollisuudet onnistua. Virheellinen käsitys juhlimisesta pitää sisällään syyllisyyden tunteen. Koska tämä on hauskaa, tämä ei voi olla sallittua. Itse asiassa on niin, että juuri juhliminen auttaa onnistumaan laihduttamisessa - kunhan sen tekee taiten!

Tässä kirjassa annetaan ohjeet kuinka laihduttamisen voi yhdistää herkutteluun ja ilonpitoon. Kirjasta löytyy hiilihydraattitietoiset ruokaohjeet kaikkiin kalenterivuoden juhliin sekä erilaisiin perhejuhliin, joulusta pääsiäiseen ja lastenkutsuista 50-vuotispäiville. Kaikki ruokaohjeet on pisteytetty Anja Nysténin kehittämällä ainutlaatuisella Prodex-pistelaskumenetelmällä, jonka avulla voi helposti seurata ruokien energiamäärää ja makroravinnekoostumusta.


Varpu Tavi, Anja Nystén, Toomas Tohikorpi
Laihdu ilman nälkää – hiilihydraattitietoista kotiruokaa
Teos 2005, 8. painos 2012, loppuunmyyty

Kirjan ohjeet tarjoavat sekä vanhaa että uutta suomalaista kotiruokaa hiilihydraattitietoisesti valmistettuna.

Mukana on paljon suomalaiseen perinteeseen kuuluvaa tietoa siitä, miten voi tehdä mahdollisimman paljon itse ja mahdollisimman vähillä kustannuksilla.

Kirjoittajat neuvovat, mitä ruoka-aineita kannattaa pitää varastossa, mitä työvälineitä tarvitaan, ja mitä periaatteita raaka-aineiden valinnassa ja ruoanlaitossa kannattaa noudattaa.


Varpu Tavi ja Ilkka Salmenkaita
Laihdu ilman nälkää – hiilihydraattitietoisella ruokavaliolla
Teos 2005, 2. painos 2006, loppuunmyyty

Laihtumisen ei enää tarvitse olla kärsimystä! Hiilihydraattitietoisen ruokavalion noudattaminen eli alakarppaus on tällä hetkellä ravintotiedon kuumin sana. Hiilihydraattitietoisessa ruokavaliossa ei kuitenkaan ole kyse muotidieetistä tai hetken villityksestä, vaan pysyvästä elämäntavan muutoksesta. Ja mikä parasta: ilman nälkää ja jatkuvaa kieltäymystä.

Varpu Tavin ja Ilkka Salmenkaidan kirjassa esitellään tiiviisti yli kaksikymmentä vähähiilihydraattista dieettiä sekä arvioidaan kriittisesti kunkin vahvuuksia ja heikkouksia. Se opastaa terveellisempään ja laihduttavaan hiilihydraattitietoiseen ruokavalioon. Se myös haluaa herättää keskustelua virallisesta näkemyksestä, jonka mukaan rasva on ylipainon suurin syy.

Kirjasta saat vastauksen kysymyksiin, mikä on lihomisen mekanismi, miten väärillä ruokavalinnoilla sotkemme hormonitoimintamme, sekä miten elää ja herkutella ilman syyllisyydentuntoja, elämästä ja ruuasta nauttien, mutta samalla omasta hyvinvoinnista huolehtien.


Mari Lääperi, Sini Pennanen, Ida Pimenoff
Valokuvat copyright:
Varpu Tavi 2020
varpu (at) varputavi.com
Zurück zum Seiteninhalt